A PG Design és PD Informatika közös munkájaként a napokban adtuk át a Füredi utcai halbolt honlapját a www.kodibt.hu oldalt. Kornél, a bolt üzletvezetője és a vállalkozás tulajdonosa hosszú estéket töltött velünk irodánkban, hogy igényes elképzelései szerint a honlapot elkészítsük. Kornél rengeteget mesélt a „halas” szakmáról az ivadék szaporítástól a lehalászáson át egészen a különleges halételekig. Mi rengeteget kérdeztünk ő pedig szívesen válaszolt. Jó volt hallgatni egy több évtizede működő kaposvári vállalkozás vezetőjét, aki nem csak érti, de szereti is, amit csinál.

A www.kodibt.hu útjára indult és Kornél meglepetésként meghívott bennünket a halboltba, hogy élőben is megmutassa, hogyan történnek ott a dolgok.

Délután érkezünk, nagy a sürgés forgás egyik vevő jön a másik után. Ketten szolgálják ki a vásárlókat, Kornél éppen egy jókora pontyot filéz és készít konyhakészre egy törzsvevőnek. A törzsvevő hölgytől Kittitől kérdezzük mi készül belőle és ő szívesen megosztja velünk a receptet, ami a fia kedvence. Kitti és családja sok halat fogyasztanak. Elmesélte nekünk, hogy a KO-DI Bt halboltjához nem csak a friss és mindig jó minőségű áru miatt ragaszkodik, szerinte Kornél az, aki az ő elképzelése szerint filézi és darabolja a halat.

Elkészül Kitti csomagja és Kornél végre mindent végig mutogat a kis üzletben. Tényleg van mindenből. Édesvízi, tengeri, élő, fagyasztott, hozzávalók, fűszerek. Nem sok idő marad beszélgetésre, újabb törzsvásárló jön. Nyugdíjas nagymama kér szálkamentes halfilét „szívem abból, amit a múltkor is vittem”.  A néni is mesél, leginkább az unokákról és az „uráról”, aki imádta a halat. Végül elárulja, hogy az unokák rántva szeretik az afrikai harcsát. Kérdezzük mióta jár ide: – Mióta megnyitottak angyalom. Feleli mosolyogva a néni és távozik, miután kilátásba helyezi következő látogatásának időpontját, amikor halászléhez fog vásárolni. Kornél megmutatta a hűtőpult termékeit és sokat beszélt a halfogyasztás előnyeiről, amit hosszú lenne itt leírni, de a www.kodibt.hu oldalon részletes leírást találunk erről is.

Múlik az idő, zár a bolt és Kornél annyit beszél az általa kedvelt halételekről, hogy már kezdünk nagyon éhesek lenni. Ekkor jön a nagy meglepetés, megérkezik Kornél párja Ildi és meghívnak bennünket hozzájuk egy különleges halvacsorára. Munkatársaim a két halimádó Gábor és Dániel oda vannak az örömtől. Én, aki mindig tartózkodó voltam a halételek irányában, kicsit fenntartással fogadom a meghívást.

Kornél és Ildi lakásában már meg van terítve az asztal és finom fűszeres illatok uralják a légkört. Nyoma sincs az általam gyűlölt „halszagnak”.

Ildi nagyon kitett magáért, több féle halat több féle módon készített a kedvünkért, saját receptjeik alapján. Közben mesélnek, arról, hogy sok halat esznek és csak azért nem unják meg, mert változatosan készítik. Otthon vannak, mindketten a konyhában. A magyaros, európai konyha sajátosságai mellett nagy rajongói a keleti ízeknek és most ebből is kapunk egy kis ízelítőt.

Be kell vallanom, hogy minden halas fenntartásom elmúlt és kedvet kaptam hasonló halételek készítéséhez. Remélem Ildi elárul majd pár receptet és konyhatitkot.

Ízek, tálalás a házigazdák kedvessége, mindenből elsőrangú, amit a vendégségben kaptunk.

Biztatom Kornélt, hogy a honlapra és a bolt közösségi oldalára még több halas receptet tegyen fel, mert azokkal az ízekkel, amit mi náluk megtapasztaltunk sok embernek lehet megmutatni, hogy az egészséges étkezés nem csak finom, de változatos és megfizethető is.

Köszönjük Kornélnak és Ildinek a meghívást.

Végezetül néhány fotó vendéglátóink ételkölteményeiből. A fotókon a grillezett lazac steak tejszínes sült zöldségekkel ciabatta ágyon és a  fűszeres vajon sült lazacpisztráng grillezett ördögszekér gombával sült zöldségekkel