Lassan eltelt egy év, mióta útjára indítottuk a www.kodibt.hu weboldalt, és meglepetésként Kornél a Halbolt vezetője meghívott bennünket egy különleges halas vacsorára (erről itt olvashatsz).

Az utóbbi fél évben rengeteg tartalombővítés került fel a honlapra, ami Halbolt kínálatáról és a náluk széles választékban kapható alapanyagok elkészítésről, receptekről szólt. A www.kodibt.hu oldalon található receptgyűjtemény rendszeresen bővül és a magyaros hagyományos halételek mellett megtaláljuk mind az édesvízi, mind a tengeri halak különleges receptjeit. A receptekhez mellékelt képeket nézegetve bárki megkívánja ezeket a finomságokat.

Újabb meglepetésként Kornél meghívta stábunkat, egy hallakomára, ahogy Ő mondta „megmutatom, hogy a szabadban, grillen mit lehet kihozni a nálunk kapható alapanyagokból”. A korábbi vacsora alapján már nagyon vártuk a hétvégét és bátran kijelenthetem, hogy minden várakozás és elképzelésem feletti élményben volt részünk.

Kora délután érkeztünk Kornélék hétvégi házához, ahol Ildi -aki jól tudja, hogy jómagam mindig tartózkodva fogyasztottam a halat- mosolyogva jött elénk és megsúgta, hogy ma csak hal lesz.

Miután finom házi szörppel enyhítettük a délutáni nagy meleget Ildi sorolta mi minden fog ma készülni. Hallgatni is sok volt.

Kornél megmutatta a saját tervek alapján készített kerti konyhát, ahol a pulton már javában sorakoztak, pácolódtak a különböző halféleségek. Volt köztük magyar édesvízi, tengeri és már ebben az állapotban gusztusos volt minden. Amit már korábban is tapasztaltam náluk, hogy az általam gyűlölt halszagnak nyoma sincs.

Ami elsőre feltűnik, az alapanyagok előkészítése. Kornél kezében három évtized tapasztalatával forgatja a kést. Pillanatok alatt készíti elő a szálkamentes filét, chipsnek valót, rákot és a halsaláta különleges alapanyagát a saját készítésű ecetes halat, avagy ruszlit. A mézes pácba belekerül a királyrák és már minden elő van készítve, mikor Ildi szól, hogy üljünk asztalhoz. A leves már elkészült.

Az első fogás lazacleves harcsagombóccal. Kornélt kérdeztem a receptről.
„A lazac csontját másfél óra alatt megfőzte, leszűrte, a leszűrt levet tejszínnel felhúzta és a harcsa filéből készült halgombócokat belefőzte. A levesben főtt még  sárgarépa felkockázva és a végén friss kapor került bele. Nagyon kellemes igazi forró délutáni grillpartira való étel, amiről be kell látni, hogy egyáltalán nem bonyolult elkészíteni.
Nagy fazékban került az asztalra és pillanatok alatt tüntettük el. Ifjú munkatársaimra rá kellett szólnom, hogy a következő fogásnak is hagyjanak helyet.

A két fogás között, halchips pontyból és csukából céklás halsalátával. A chips ropogós és ízletes, nem bírjuk abbahagyni a ropogtatását, amíg el nem fogy. Nekem a ponty jobban ízlik, a fiúk szerint, akik most kóstoltak először csukát mindkettő rendkívül finom. A chipshez jól illik a céklás halsaláta. Sajnos hamar elfogyott, pedig komoly mennyiséget halmoztak egy nagy tálra.

A főfogás haltál, makrélafilé grillezve és királyrákfarok roston sütve, köretnek görög salátával.  A makréla finom fűszerezése és a fatüzeléses grill igazi ízélményt eredményez a szálkamentes filé fogyasztásakor. A királyrák farok abbahagyhatatlan csemege.

A grillezett halakból álló menüt harcsa gyros zárja tzatziki salátával.

A vacsorát Ildi Tiramisu költeményével és hosszú beszélgetéssel nyújtjuk bele az éjszakába.

Szerencsések vagyunk, hogy ilyen színvonalú halas grillpartira hívtak meg bennünket, amiért nagyon hálásak vagyunk Ildinek és Kornélnak.
Jó látni egy olyan szakembert, mint Kornél, aki nem csak profi abban, amit csinál, de szereti is csinálni. Láttuk az előkészületeket, miközben a halakról is rengeteget megtudtunk és jó néhány főzési trükköt ellestünk, ami végtelenül egyszerű és jó.

Aki ezek után kedvet kapott és maga akarja elkészíteni az ilyen finomságokat, első dolga, hogy döntse el mit szeretne főzni. Ehhez kiváló ötleteket kaphatunk a www.kodibt.hu oldalon a receptek között. A második lépés a jó minőségű alapanyagok beszerzése. A Halbolt kínálatában mindent megkapunk, ami az oldalon szereplő receptek elkészítéséhez szükséges. A harmadik fontos lépés az előkészítés, filézés, fűszerezés, pácolás. Itt már el kell döntenünk, hogy belevágunk-e a hal előkészítésébe. Ami biztos, hogy ebben is segítséget kapunk a halboltban, a halat kérhetjük tisztítva, filézve, darabolva.
Ha mindez megvan már csak egy jó hangulatú kerti sütögetés következik, garantált sikerrel.

Javaslom mindenkinek, hogy próbálja ki a halat grillen készítve. Finom és egészséges.

A halak grillezéséről itt olvashat.